Hoofdstuk 2
MKB Support

OPTICS11 Hand in Hand met de PPS-toeslag

INTERVIEW
met Niek Rijnveld

Precies tien jaar geleden ging Niek Rijnveld aan de slag als development manager bij de startup OPTICS11. Waar hij begon als werknemer bij OPTICS11, is hij sinds 2016 de CEO van het bedrijf. Rijnveld vertelt dat OPTICS11 begon als een bedrijf met een 'technology looking for a market'. Concreet houdt dit in dat er een mooi idee lag met 'Fiber Optic Sensing', wat de startup tot nadenken aanzette: “Wat kunnen we hiermee en welk probleem lossen we hiermee op? In dit interview vertelt Rijnveld over hoe de technologie van OPTICS11 hand in hand ging met de PPS-toeslag.

Eerste kennismaking leidt tot..

Rijnveld vertelt dat hij ongeveer vier jaar geleden een meeting bijwoonde en daar Jessica de Greef, assistent professor bij het LUMC en Ellen Sterrenburg van het Beatrix Spierfonds ontmoette. Alle drie waren zij op zoek naar samenwerking. Uit ons gesprek werd al snel duidelijk dat er een goede match was. Wat zij zochten, konden wij bieden”, vertelt Rijnveld.

Niet veel later werd het eerste project Muscle on Chip 1 (MOC 1) opgetuigd, waarin het Erasmus MC (met prof. Pim Pijnappel), Leiden University Medical Centre en OPTICS11 de handen ineensloegen. Een fantastische samenwerking dat de basis heeft gelegd voor een nieuwe productlijn in een vroege fase.

Als gevolg van het eerste project hebben ze vijf PPS-toeslag aanvragen ingediend, waarvan er vier zijn gehonoreerd. Van die vier gehonoreerde projecten loopt er nog één actief.

Benieuwd naar de projecten waaraan OPTICS11 bijdraagt? Bekijk ze hier!

Instapmiddel PPS-toeslag

“Wij hebben niet over alle projecten PPS-toeslag ontvangen, maar wel bij MOC 1,2 en 4 en dit helpt heel erg”, zegt Rijnveld. “Wij hebben vanaf het begin aangegeven bij de academische partners ook gebruik te willen maken van de PPS-toeslag, zodat wij er ook financieel baat bij hebben.” 

De ervaring leert

De academische partners hebben vaak een andere kijk op innovatieve producten met marktwaarde dan bedrijven. Dit komt doordat bedrijven zicht enorm bewust zijn van de risico’s die je loopt als je een winstgevende business wilt hebben. Daarnaast heeft ook de tijdsdruk om een product naar de markt te brengen veel impact. “Om de kansen op een marktwaardig sterk product te vergoten, is het van belang om als bedrijf boven op het proces te blijven zitten.”

Rijnveld vertelt dat niet alles zonder slag of stoot is gegaan. Ook fouten maken is iets wat niet voorkomen kan worden en zeker niet wanneer er met veel partijen wordt samengewerkt. “Maak duidelijke afspraken over het intellectueel eigendom (onder andere patenten) en houd iedereen intern en extern hier tijdig van op de hoogte. 

Zo voorkom je misverstanden hierover.” Uiteindelijk zorgen de dingen die misgaan ervoor dat je ervan leert om hier in de toekomst extra scherp op te zijn. “Zo leert de ervaring en pas je je verwachtingsmanagement aan”, zegt Rijnveld.

Aanrader?

“Op dit moment hebben we meer innovatieve producten en product ideeën dan we aankunnen en is er geen behoefte aan de toeslag. Maar zodra wij een product hebben dat verder gevalideerd moet worden tot een product in de markt, dan is de PPS-toeslag een heel mooi instrument, benadrukt Rijnveld.” Hij voegt hieraan toe: “Voor ons was het vanaf het begin duidelijk dat samenwerking ons verder zou brengen. In deze situatie is de PPS-toeslag een ideaal instrument. Wanneer er dus een goede match is en alle partijen goed op elkaar afgestemd zijn, raad ik eenieder zeker aan om te proberen van de PPS-toeslag gebruik te maken.”

PrecorDx Winnaar Venture Challenge
Najaarseditie 2022!

Op 24 november 2022 vond tijdens de Dutch Life Sciences Conference de prijsuitreiking van de LifeSciences@Work (LS@W) Venture Challenge (VC) najaarseditie plaats. De trotse winnaar van 25.000  is PrecorDx! Deze innovatieve startup ontwikkelde niet-invasieve diagnostische apparatuur (een methode waarbij men niet hoeft te opereren) gericht op het verminderen van ziekenhuisopnames & het vertragen van ziekteprogressie bij hartfalen.

Door de ziekteprogressie met patiënten met hartfalen te monitoren en medicatie tijdig aan te passen, kan de ziekteprogressie vertraagd en het aantal ziekenhuisopnames verminderd worden. Dit wordt in verschillende studies aangetoond. Het monitoren van de ziekteprogressie van het hart is momenteel alleen goed mogelijk met invasieve apparaatjes.

 

Ziekenhuisopnames verminderd

Time to market

PrecorDx ontwikkelt daarom een niet-invasieve oplossing. Deze nieuwe diagnostische oplossing is gebaseerd op de unieke, nieuwe Radio-Frequency Sensing (RFS) technologie, die is uitgevonden door Bart Steensma en Nico van den Berg, onderzoekers van de Computational Imaging groep van het UMC Utrecht. De techniek is gepatenteerd in 2021. Alhoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, verwacht PrecorDx een versnelde 'time to market' vanwege de reeds bestaande klinische resultaten met concurrerende (invasieve) apparatuur.

Visie van het team

Het PrecorDx team bestaat momenteel uit Bart Steensma, Nico van den Berg en Jaap de Bruin. Het team heeft een sterk netwerk van klinische adviseurs. Tevens zijn er verschillende vervolgtoepassingen geïdentificeerd, zowel voor thuismonitoring als voor gebruik binnen de specialistische zorg. 

De visie van PrecorDx is om met geavanceerde, maar toegankelijke en betaalbare diagnostiek, de cardiologische zorg beter en efficiënter te maken, en patiënten meer mogelijkheden in handen te geven om zelf meer controle te houden over hun gezondheid. 

Volgens de jury, bestaande uit Carine van den Brink, Rob de Ree, Brigitte Drees, Ivan Burkov en Sterre Witteveen, voorziet PrecorDx in een belangrijke behoefte van patiënten met hartfalen en cardiologen. Ze hebben een duidelijk businessplan waarop ze in de toekomst kunnen voortborduren.

De LS@W Venture Challenge
Voorjaar 2023 Geopend!

Bent u onderzoeker in de Life Sciences & Health sector en wilt u uw onderzoek omzetten naar een product of dienst waarmee u patiënten, artsen of andere onderzoekers kunt helpen? Of wilt u een innovatieve spinout vanuit een bedrijf starten? Meld u dan aan voor de LifeSciences@Work (LS@W) Venture Challenge voorjaarseditie 2023! 

In dit programma van circa tien weken worden startende ondernemers klaargestoomd om hun bedrijf te beginnen. Na het programma gaat men naar huis met een solide businessplan, een scherpe pitch en een uitgebreid netwerk van investeerders, experts en andere Life Sciences ondernemers. Het team met de beste pitch wint 25.000 om te investeren in het (nog op te starten) bedrijf. Het doel van de Venture Challenge is om de ‘time to market’ van innovatieve geneesmiddelen, medische technologie en diagnostiek te verkorten.

 

Aanmelden mogelijk!

Kandidaten kunnen zich aanmelden bij NWO. De inschrijving voor de voorjaarsronde 2023 is open sinds 1 januari 2023 en sluit op 7 februari 2023, 17:00 CEST.* Meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden vindt u hier.

Meer informatie over de Venture Challenge kunt u op deze pagina vinden!

Stay posted!

LifeSciences@Work bestaat bijna 15 jaar! Om deze mooie mijlpaal te vieren wordt er in juni 2023 een 15-jarig jubileum event georganiseerd voor Venture Challenge alumni, partners en sponsoren. Houd de website in de gaten voor meer informatie!

De LifeSciences@Work Venture Challenge
Wint Europese Finale EEPA

Eind november werden tijden de Europese SME Assembly in Praag de prestigieuze European Enterprise Promotion Awards (EEPA) uitgereikt. De EEPA is een jaarlijkse award waarmee de Europese Commissie successen initiatieven gericht op het bevorderen van ondernemerschap benoemd tot ‘best-practice’ en inspiratie voor implementatie in andere deelstaten. Meer dan 200 programma’s uit 27 deelstaten dongen mee naar de awards. Na een serie landelijke voorrondes mochten de finalisten naar Praag voor de bekendmaking van de winnaars.

De LifeSciences@Work Venture Challenge van Health~Holland werd uitgeroepen tot winnaar van de EEPA 2022 in de categorie bevorderen van het ondernemersklimaat (zie ook dit nieuwsbericht). De internationale jury roemde vooral de enorme impact die het Venture Challenge programma heeft laten zien voor startups in de Life Sciences.

Over de LifeSciences@Work Venture Challenge

LifeSciences@Work is het startup-programma van Health~Holland, de Topsector Life Sciences & Health en NWO. De Venture Challenge is een onderdeel van dat programma dat komende zomer zijn 15 jarig bestaan viert. De Venture Challenge richt zich op onderzoekers (PhD/Post-Doc) in de Life Sciences die impact willen realiseren met hun onderzoeksresultaten. Dit zijn meestal onderzoekers vanuit de academische instellingen, maar met enige regelmaat doen er ook spin-offs vanuit R&D afdelingen van bedrijven mee.

Sinds de start in 2008 hebben er een kleine 200 teams deelgenomen, waarvan een groot deel succesvol een biotech of medtech bedrijf is gestart. Bij elkaar hebben deze bedrijven al meer dan €800 miljoen aan investeringen weten op te halen en er zijn al vele producten en diensten op de markt, daarnaast zijn er verscheidene nieuwe medicijnen in klinische studies.

Bezoek onze mkb-pagina!

In juni werd onze nieuwe Startup en SME Support pagina gelanceerd. Startups en midden- en kleinbedrijven (mkb) zijn essentieel voor het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van de topsectoren en van het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van de Nederlandse overheid.

Health~Holland en partners bieden een breed scala aan activiteiten om ondernemers in de Life Sciences & Health sector te ondersteunen; tools voor bedrijfsontwikkeling, cursussen en events, netwerkmogelijkheden, publiek-private partnerships en subsidies.

Maak uw keuze op onze pagina en kom meer te weten over de vele mogelijkheden die bij u passen. 

Tante Co Winnaar van de Health Impact Accelerator

In 2022 heeft Tante Co de Health Impact Accelerator (HIA) gewonnen. Rogier Croes, oprichter van Tante Co, vertelt wat hun deelname aan de Health Impact Accelerator hen heeft gebracht.

Het vraagstuk

Tijdens hun deelname aan de HIA hebben Rogier en zijn team goed nagedacht over welk vraagstuk ze met Tante Co aan het oplossen zijn: "Zijn wij een probleem aan het oplossen voor de bewoners waar we hen meer inspraak en regie willen geven, of zijn wij een probleem aan de medewerkerskant aan het oplossen, die te weinig tijd hebben?" Uiteindelijk werd de keuze gemaakt om met Tante Co expliciet te focussen op het welzijn van de bewoners, en werd Zuster Suze in het leven geroepen om juist op de medewerkers te richten: “En dat werkt echt heel erg goed!"

 

 

Nu ze met Tante Co beter kunnen focussen op de bewoners, zijn ze ook een stuk verder met de data die Tante Co oplevert. Zo worden er nu rapportages gemaakt over de resultaten van Tante Co binnen een zorginstelling, maar ook ten opzichte van andere locaties binnen dezelfde organisatie, of zelfs het vergelijken met andere organisaties die een Tante Co in gebruik hebben. Op de vraag wat er de komende tijd op de planning staat is Rogier heel duidelijk: “De bewoner blijft centraal staan”. Alles wat ze bij Tante Co doen heeft als doel de bewoner te motiveren en te enthousiasmeren.

 

In de video legt Rogier nader uit wat de HIA hen heeft gebracht. Benieuwd hiernaar? Bekijk de video hier!

Bent U bij de Volgende HIA?

U hebt een fantastische innovatie in handen en u denkt te weten dat u daarmee de zorg efficiënter kan maken of zelfs kan vervangen. Om deze impact daadwerkelijk te kunnen bereiken, zult u goed moeten weten met welke stakeholders u te maken hebt, 

 en welke belangen zij hebben, hoe het zorg(bekostigings)systeem in elkaar zit en waarom partijen bereid zouden zijn om voor uw innovatie te betalen. De coaches van de Health Impact Accelerator dagen u tijdens het 10 weken durende programma uit hiermee aan de slag te gaan 

en om een gedegen businesscase op te zetten rondom uw innovatie. Wilt u weten wat de HIA precies inhoudt, waar u in dit programma aan werkt, of wat de voorwaarden zijn? Lees het hier! Voor vragen kunt u mailen naar HIA@zorginnovatie.nl.

Netwerk Activiteiten

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) speelt een cruciale rol binnen Topsector LSH (Health~Holland). Health~Holland verbindt het innovatieve mkb met de juiste partijen om hun productontwikkeling te bevorderen en hun netwerken te versterken. Hiervoor biedt Health~Holland financiële ondersteuning voor netwerkactiviteiten (NAC), zoals masterclasses, workshops of conferenties. In 2022 ondersteunde Health~Holland rond de 60 live evenementen, en tientallen online bijeenkomsten.

Met een bereik van gemiddeld 4000 mkb-bedrijven, versterkt de NAC- regeling de Nederlandse koppositie op het gebied van innovatieve oplossingen en samenwerking in de LSH-sector. Alle evenementen op de evenementenpagina met het Health~Holland logo ernaast worden ondersteund door Health~Holland. Meer weten over de Netwerk Activiteiten regeling en hoe je kan aanvragen? Neem een kijkje op onze website!

Impressie Netwerk Activiteiten